Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Hap, hap, hap..
Vanaf 8 maanden
Variatie op 't brood
Vanaf 12 maanden
Smullen maar!
Vanaf 8 maanden

Hoeveelheden

In de recepten zijn bewust geen hoeveelheden vermeld. Maak gerust een grote hoeveelheid groentehapjes en vries dit in kleine porties in. Doe in het begin 1 of 2 eetlepels van je zelf gemaakte groente- of fruithapje in een bakje. Gaat dit goed verhoog de hoeveelheid dan de volgende keer met een eetlepel. Kinderen geven zelf heel goed aan als ze genoeg hebben gehad.

Als je tussen de 4 en 6 maanden begint met het bijvoeden van je baby, maak je hapjes waar geen stukjes in zitten. Deze eerste vaste voeding noemen we ook wel oefenhapjes. Als je ziet dat het goed gaat kun je groente- en fruithapjes gaan maken met grovere stukjes, zo leren ze om te kauwen. Hoe groter de stukjes hoe beter ze leren kauwen.

Het zelf maken van babyvoeding is echt niet moeilijk. Als je voor je zelf kan koken dan kun je dat zeker voor je baby. Probeer het gewoon en geniet als je kind smult van jouw eigen gemaakt babyvoeding.
Waar begin je mee?
Begin altijd met één soort groente of fruit tegelijk, geef dat een paar dagen achter elkaar. Als je baby hier goed op reageert, dan kun je verder met een nieuwe soort. Alles wat je baby geproefd heeft en goed is gegaan kun je ook onderling gaan mengen.

Begin met smaken die niet te zuur of te bitter zijn. Kies voor fruit bijvoorbeeld: Banaan, peer, perzik, meloen of nectarine. En voor groente: Worteltjes, bloemkool, courgette, broccoli of boontjes.

Hier vind je nog meer tips over beginnen met vaste babyvoeding.
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »