Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Lekker anders...
Vanaf 4 maanden
Smullen maar!
Vanaf 8 maanden
Heerlijk!
Vanaf 4 maanden

Tips en Trucjes

Alleen voor de baby?
Een prakje van aardappelen en erwten heet in een restaurant “erwtenmouse”. Heerlijk met asperges en zalm. Of het fruithapje van aardbeien. Heerlijk als toetje met een bolletje vanille-ijs op een warme zomerdag.
Broccoli koken

Kook broccoli niet kapot tot een donkergroene drab. Maar ook weer niet te rauw. Door het te koken in slechts een laagje water met de deksel op de pan kook je het zacht en lekker fris groen.

Geen groenten uit glas of blik
Gebruik verse of diepvries groenten voor de bereiding van je recept. Aan groenten uit glas en blik is vaak zout en suiker toegevoegd. 
Hapje te dun?
Om bijvoorbeeld een fruithapje in te dikken kun je er een liga doorheen kruimelen. Ook Johannesbroodpitmeel en rijstebloem kun je gebruiken om je hapje minder dun te maken.
Hoe lang blijf je pureren?
Vanaf 8 - 9 maanden kun je rustig aan het eten wat grover gaan maken. Je gebruikt de staafmixer wat korter zodat je kleine stukjes in het hapje krijgt. Als dit goed gaat kun je een paar maanden later de stukjes weer wat groter laten. Tegen de tijd dat je kindje 1 jaar wordt kun je proberen het eten in stukjes te snijden en ze apart te geven en ze niet meer door elkaar te mengen.
Kookvocht bewaren
Bewaar wat kookvocht. Hiermee kun je een te stevig hapje wat smeuïger maken. Dit kun je ook doen door er wat opvolgmelk of borstvoeding door te mengen.
Mag mijn baby honing?
Nee! Infantiel Botulisme is een levensgevaarlijk vorm van botulisme die veroorzaakt wordt door sporen van een bacterie die voorkomt in honing. Meer over het gevaar van honing bij onze Weetjes >>.
Niet te veel wortel
Wortels bevatten de stof caroteen, wanneer je baby te veel hiervan binnenkrijgt kan het huidje oranje kleuren. Geef ze daarom niet vaker dan 2x per week hapjes waar wortel in verwerkt is.
Pasta, macaroni en rijst uit de vriezer
Wanneer pasta-, macaroni- of rijsthapjes wat droog zijn als ze uit de vriezer komen, dan kun je dit makkelijk oplossen door er een beetje water doorheen te mengen. Dan wordt het weer lekker smeuïg.
Scherpe smaak van fruit
Probeer bij de eerste fruithap een beetje liga te verkruimelen dat haalt de scherpe smaak van het fruit en het papje wordt minder dun zodat het beter op het lepeltje blijft liggen.
Smaak van groente wat sterk?
Voeg aan de eerste groentehapjes wat gekookte aardappel toe, dit maakt de smaak van de groenten minder scherp.
Vloeibare boter (margarine) en olijfolie
Voeg een klein beetje margarine of olie toe om het geheel wat smeuïger te maken. Om zich goed te ontwikkelen hebben baby's en jonge kinderen goede vetten nodig. Goede vetten zitten in margarine en olie.
Waar begin je mee?
Begin altijd met één soort groente of fruit tegelijk, geef dat een paar dagen achter elkaar. Als je baby hier goed op reageert, dan kun je verder met een nieuwe soort. Alles wat je baby geproefd heeft en goed is gegaan kun je ook onderling gaan mengen.

Begin met smaken die niet te zuur of te bitter zijn. Kies voor fruit bijvoorbeeld: Banaan, peer, perzik, meloen of nectarine. En voor groente: Worteltjes, bloemkool, courgette, broccoli of boontjes.

Hier vind je nog meer tips over beginnen met vaste babyvoeding.
Wat doe ik met het eten dat ik over heb?
Bewaar geen babyvoeding die over is na het eten. Bacteriën hebben vrij spel omdat de lepel in en uit het mondje van je baby is geweest (soms in dat van jou) maar ook in en uit het eten.
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »