Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Heerlijk!
Vanaf 4 maanden
Variatie op 't brood
Vanaf 12 maanden
Smullen maar!
Vanaf 8 maanden

Slapen op dierenhuid vermindert kans op astma bij baby

Baby's die slapen op dierenhuid hebben minder kans om op latere leeftijd astma te ontwikkelen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Kinderen die in de eerste drie maanden van hun leven op dierenhuid slapen hebben op 6-jarige leeftijd 79 procent minder kans op astma. De microben in bijvoorbeeld schapenvacht of dekens van paardenhaar bieden waarschijnlijk bescherming tegen deze longziekte.
Dit is door Duitse onderzoekers bekend gemaakt tijdens het congres van de European Respiratory Society.

Onderzoek baby's

De wetenschappers verzamelden vanaf 1998 informatie over de gezondheid van 2.441 baby's. Iets meer dan de helft van de kinderen sliep destijds op verzoek van de wetenschappers enkele maanden op een dierenvacht.

Deze kinderen bleken op latere leeftijd gemiddeld genomen minder vaak astma en aanverwante aandoeningen te ontwikkelen.

Zelfs op 10-jarige leeftijd was het effect nog meetbaar. De kinderen die als baby op dierenhuiden hadden geslapen, hadden in deze fase van hun leven nog steeds 41 procent minder kans op astma dan leeftijdsgenoten die nooit op een vacht hadden geslapen.

Reservoir
Volgens hoofdonderzoekster Christina Tischer zijn de uitkomsten van het onderzoek goed verklaarbaar. "Eerdere studies hebben al aangetoond dat microben in agrarische omgevingen opgroeiende kinderen kunnen beschermen tegen astma", verklaart ze.

Blootstelling aan specifieke bacteriën zou ervoor zorgen dat de luchtwegen van kinderen minder gevoelig worden en minder snel allergische reacties vertonen.

"Een dierenhuid zou wel eens een reservoir kunnen zijn van dit soort microben", aldus Tischer.

Bron: Nu.nl
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »