Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Variatie op 't brood
Vanaf 12 maanden
Lekker anders...
Vanaf 8 maanden
Hap, hap, hap..
Vanaf 8 maanden

Dutje helpt baby bij leren

Onderzoekers hebben 6 en 12 maanden oude baby's getest. Ze gebruikten daarvoor een pop met wanten waarin een belletje zat. De onderzoeker liet het kind zien hoe de want van de poppenhand verwijderd kon worden en schudde met de want drie keer om geluid en beweging te laten zien. Dit herhaalde ze meerdere keren. De studie is gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

De vier uur die daarop volgende sliepen een aantal baby's van de onderzochte groep gemiddeld 106 minuten en de andere sliepen 30 minuten of minder.


Foto: Sleeping Reese by Donnie Ray Jones via Flickr

De volgende dag, na een volledige nachtrust, lieten de onderzoekers de pop en de wanten met bel weer zien. Ze observeerde of de baby's zich de procedure zouden herinneren. De baby's die een lang slaapje gedaan hadden presteerde zichtbaar beter dan de baby's die korter dan 30 minuten na het experiment hadden geslapen.

"Dit moet verder onderzocht worden, " zegt Sabine Seehagen, een onderzoeker aan de Ruhr Universiteit Bochum in Duitsland, "maar misschien verliezen baby's informatie als ze geen dutje doen nadat ze nieuwe vaardigheden hebben geleerd. Ze hebben een rustmoment nodig om de nieuwe informatie te verwerken. Dit is weer een goede reden waarom het een goed idee is om bijvoorbeeld voor te lezen voor bedtijd."
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »