Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Heerlijk!
Vanaf 4 maanden
Variatie op 't brood
Vanaf 12 maanden
Lekker anders...
Vanaf 8 maanden

Minister Schippers breidt hielprik uit

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport breidt de hielprikscreening uit met 14 aandoeningen. Op dit moment wordt er getest op 17 ziektes bij pasgeborenen.


"Feets" by FrankGuido is licensed under CC BY-NC 2.0

De minister doet dit op advies van de Gezondheidsraad die vorige week het rapport 'Neonatale screeningen, nieuwe aanbevelingen' uitbracht. In overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de professionals uit de zorg wordt gekeken hoe snel deze nieuwe ziektes verantwoord kunnen worden meegenomen in de screening.

Met de hielprik kan een aantal zeldzame erfelijke ziektes worden opgespoord. Het gaat om ziektes waarbij het belangrijk is snel een behandeling in te zetten bijvoorbeeld met een speciaal dieet of medicijnen. Hoe eerder deze ziektes worden opgespoord, hoe beter. Zo kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind worden voorkomen of beperkt. Een belangrijk dilemma is of ook ziektes moeten worden toegevoegd waar nog geen behandeling voor is. Een reactie op de overige aanbevelingen van de Gezondheidsraad volgt zo spoedig mogelijk.

Bron: Rijksoverheid
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »