Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Heerlijk!
Vanaf 4 maanden
Hap, hap, hap..
Vanaf 8 maanden
Lekker anders...
Vanaf 8 maanden

Te vroeg geboren moeders grotere kans op premature baby

Vrouwen die te vroeg geboren zijn hebben een grotere kans op een baby die te vroeg geboren wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Sainte-Justine University Hospital in Montreal.


"New Born" by Jens Bergander is licensed under CC BY-ND 2.0

Uit het onderzoek bleek dat te vroeg geboren (voor 37 weken zwangerschap) vrouwen een 40 procent hogere kans hebben om zelf een vroeggeboren baby te krijgen. Hoe eerder de moeders geboren zijn, hoe groter de kans dat het zelfde geldt voor hun nageslacht.
Onderzoek

Voor het onderzoek hebben Nuyt en haar collega's de medische gegevens van 900.000 vrouwen uit Québec gebruikt die minstens 1 baby hebben gekregen. Deze vrouwen zijn verdeeld in drie groepen. De eerste bestond uit alle vrouwen die binnen 32 weken geboren waren, de tweede groep werd geboren tussen de 32 en 36 weken en de laatste groep bevatte alle vrouwen die na 40 weken ter wereld kwamen.
Aantal vroeggeboortes

Bij de vrouwen die zelf voor 32 weken zwangerschap geboren waren, had gemiddeld 14 procent een premature baby gekregen. Van de vrouwen die na een zwangerschap van 32 tot en met 36 weken geboren waren, had 13 procent een te vroeggeboren baby. Van de laatste groep kreeg 10 procent een vroeggeboorte.
Geen paniek

"We willen geen paniek zaaien" zegt Nuyt. "Zelfs als 14,2 procent van de vroeggeboren vrouwen een premature baby krijgt, moeten we niet vergeten dat 85 procent van de baby's wel pas rond de 40 weken geboren wordt. Bovendien blijft de meerderheid van de vroeggeboren baby's leven."

Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Obstetrics & Gynecology.

Bron: GezondheidsNet
 
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »