Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Hap, hap, hap..
Vanaf 8 maanden
Heerlijk!
Vanaf 4 maanden
Variatie op 't brood
Vanaf 12 maanden

Babygehuil niet goed te ontcijferen

Er is een nieuwe studie gedaan om uit te zoeken of je aan de hand van babygehuil kan afleiden wat een baby wil. Dit bleek zeer lastig. Het verschil tussen een baby die het naar zijn zin heeft of niet, kon wel worden opgemerkt. Maar of een baby huilt van de pijn of huilt van de honger bleek door de proefpersonen niet te kunnen worden ingeschat.


"Buckle up" by Kenny Louie is licensed under CC BY 2.0

Tijdens de studie luisterden 333 volwassen naar opnames van baby's tussen de vijf en tien maanden oud. De geluidsopnames die ze te horen kregen zijn gemaakt op verschillende momenten, tijdens inentingen, gescheiden van de ouders, wanneer ze aan het spelen waren of wanneer ze honger hadden.

Het geluid van de baby werd vaak goed ingeschat als deze aan het spelen was. Bij een huilende baby bleek het onmogelijk in te schatten waarom deze huilden. Hoofdonderzoekster Jitka Lindova zegt dat baby's met huilen alleen een primaire emotie overbrengen. Ze denkt niet dat baby's tijdens het huilen bewust bezig zijn om ons duidelijk maken waarom ze huilen.

Tijdens het spelen slagen baby's er wel in om duidelijk te maken wat ze bedoelen omdat ze dan echt proberen te communiceren met volwassenen door te lachen of geluiden na te bootsen. Bij spelgedrag zijn baby's waarschijnlijk aan het oefenen met hun communicatievaardigheden zegt Lindova.

Bronnen:
New Scientist
PLOS On
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »