Smikkels op Pinterest Smikkels op Instagram
Kijk ook even op
Handige receptjes voor kleintjes vanaf 4 maanden tot zolang ze het lekker vinden!
Recepten van even geleden
Heerlijk!
Vanaf 4 maanden
Lekker anders...
Vanaf 8 maanden
Smullen maar!
Vanaf 8 maanden

Borstvoeding geven in het openbaar niet fijn

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar lang niet alle vrouwen voelen zich er prettig bij om in het openbaar hun kind te voeden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder 922 moeders.

Bijna een derde (30,5%) voelt zich onprettig of zeer onprettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een zorginstelling, sportclub, speeltuin, restaurant of café.  


"Feed" by « м Ħ ж » is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
 
De vrouwen die zich niet prettig voelen bij voeden in het openbaar, geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding.  Wat ook veel genoemd wordt, zijn negatieve reacties uit de omgeving. Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum (2013) blijkt dat negatieve reacties van anderen een belemmering kunnen vormen om door te gaan met borstvoeding geven.

Zorginstelling prettigst om te voeden
De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden: een score van 5.0 op een schaal van 1 tot 10. Dit wordt direct gevolgd door musea (5,1) en scholen (5,5). De locatie waar de vrouwen zich het minst bezwaard voelen om borstvoeding te geven, zorginstellingen, scoort een 7,4. Op geen enkele locatie voelen de vrouwen zich volledig gerust, een 10 is nergens gegeven. Werk, horeca en speel-en dierentuinen scoren in het midden.
 
Prettige omgeving creëren
Veel vrouwen die het niet prettig vinden om hun kind in een openbare ruimte te voeden, geven aan dat dat komt door een gebrek aan geschikte plekken. In een restaurant of café zijn bijvoorbeeld niet altijd rustige hoekjes te vinden en op sommige locaties zijn ze aangewezen op een toilet. De suggestie om een fijne omgeving te creëren om warm en rustig te voeden wordt vaak genoemd, bijvoorbeeld een comfortabele stoel in een pashokje of een rustig plekje in een café.
 
Beeldmerk 'Voeden kan hier'
Om duidelijker zichtbaar te maken op welke locaties moeders welkom zijn om hun kind te voeden, is een aantal jaren geleden het beeldmerk 'Voeden kan hier' van het Voedingscentrum in gebruik genomen. Dit maakt de drempel lager om in het openbaar te voeden, vooral voor die groep vrouwen die dit niet fijn vinden. Openbare locaties kunnen dit beeldmerk ophangen of plakken op goed zichtbare plekken.  Ruim 90% van de vrouwen geeft aan dat ze graag meer locaties met het beeldmerk zouden willen zien.
 
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd via een enquête met gesloten en open vragen. Er deden 922 vrouwen aan mee, van verschillende leeftijden, opleidingsniveaus, verspreid over heel Nederland. De groep hoogopgeleide vrouwen waren oververtegenwoordigd in het onderzoek.
Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. »