Zoek
Sluit dit zoekvak.
Groentehapjes voor je baby maken. Hoe doe je dat?

Groentehapjes voor je baby maken. Hoe doe je dat?

Zelf maken van gezonde groentehapjes voor je baby is heel eenvoudig en ook nog eens voordelig om te doen. Als je weet hoe je de groente bereidt is het daarna een kwestie van pureren of prakken. Ik geef je wat handige tips en info over het introduceren van groentehapjes. Met het geven van de eerste oefenhapjes begin je wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is. Deze oefenhapjes vervangen nog geen melkvoeding.

Welke groenten zijn geschikt voor baby’s?

Eigenlijk zijn alle soorten groenten geschikt voor baby’s. Om je baby te laten wennen aan vaste voeding begin je met het introduceren van de zachtere smaken, zoals bloemkool, sperzieboontjes, broccoli, worteltjes of pompoen. Begin met één enkele smaak en als dit goed gaat introduceer je geleidelijk aan andere groente. Hierna kun je ook smaken gaan combineren. Denk aan combinaties zoals wortel met venkel of sperziebonen met broccoli. Begin met slechts enkele lepeltjes per keer en bouw dit langzaam op.

Mogen baby’s nitraatrijke groenten eten?

Vroeger werd afgeraden om baby’s nitraatrijke groenten te geven, maar tegenwoordig is weten we dat baby’s veilig nitraatrijke groenten kunnen eten, zoals andijvie, rode bieten, bleekselderij of spinazie. Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheidsrisico’s minimaal zijn bij het eten van nitraatrijke groenten. Je kunt dus gerust variëren met diverse soorten groenten.

Moet ik met groenten beginnen bij het introduceren van oefenhapjes?

Er wordt weleens gezegd dat je met groenten moet beginnen wanneer je oefenhapjes introduceert. Maar je kan je baby eigenlijk elk gezond voedingsmiddel als oefenhapje geven. Dit kun dus zowel groenten als fruit, aardappelen, vis en vlees zijn. Je kunt dus variëren met verschillende soorten oefenhapjes.

Hoe bereid ik groentehapjes?

Het is erg handig om bij het maken van groentehapjes meerdere porties tegelijk te bereiden en in te vriezen. Dat doe je zo:

  • Was de groenten grondig onder stromend water en verwijder eventuele zaden, schil, bladeren en lelijke plekjes.
  • Kook de groenten zonder zout gaar in een kleine hoeveelheid water. De kooktijd varieert per groentesoort.
  • Giet de groenten af en bewaar wat van het kookvocht.
  • Prak de groenten fijn met een vork of gebruik een staafmixer of keukenmachine om ze te pureren.
  • Voeg wat vloeibare margarine of olie toe aan de puree en indien nodig wat kookvocht. Meng goed door elkaar, zodat het een smeuïg geheel wordt.
  • Verdeel de groenten in gelijke porties en bewaar een kleine portie voor je baby om direct te geven. Of in de koelkastte bewaren voor de dag erna.
  • De rest kun je invriezen in diepvrieszakjes, -doosjes of ijsblokjesbakjes.
  • Zorg ervoor dat je ze goed afsluit en voorzie ze van een datum en label.

Ontdooien en opwarmen van groentehapjes

Ontdooi de hapjes in de koelkast of verwarm ze kort in een pannetje met heet water (au bain-marie) of de magnetron. Controleer altijd de temperatuur voordat je het aan je kind geeft en roer het goed door. Gebruik geen ontdooid hapje opnieuw en gooi restjes weg.

Kan ik kruiden toevoegen aan groentehapjes?

Ja absoluut, baby’s mogen ook gekruid eten, maar bouw het gebruik van kruiden geleidelijk op. Begin met mildere kruiden en specerijen zoals basilicum, oregano, rozemarijn, dille, bieslook, salie, koriander, kaneel, peterselie, tijm en selderij. Varieer naar hartenlust en vermijd overmatig gebruik van één specifieke kruidensoort.

Van groentehapje naar maaltijd

Naast losse smaken kun je na verloop van tijd andere elementen aan de maaltijd toevoegen, zoals gekookte aardappelen, pasta, rijst, vlees of vleesvervangers. Op die manier groeien de eerste hapjes langzaam uit naar complete maaltijden. Dit kan al vanaf 6 maanden, kijk hierbij vooral naar hoe jouw kind het doet.

Voor een overzicht van alle oefenhapjes kijk je hier. Daar vind je onder andere de volgende hapjes:
Wortel hapje
Broccoli hapje
Aubergine hapje
Bloemkool hapje
Pastinaak hapje
Pompoen hapje

Een overzicht van alle groentehapjes vind je hier. Ik zal je daar inspireren met combinaties als:
Bruine bonen met spinazie en ei
Knolselderij bloemkool puree
Worteltjes met erwtjes hapje
Rijst met tomatensaus
Bietjesschotel
Pompoenpuree van zoete aardappel

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie